Søger du hjælp til anlæg af have? Vi er efterhånden mange herhjemme, som har fået øjnene op for både det smukke og egenskaberne ved anlægning af naturhave. Hvis du er en af dem, der drømmer om anlæg af naturhave eller vild have, bør du læse med her!

  • Hvordan kommer man i gang med anlæg af naturhave eller om omlagt til en vil have?
  • Er det svært og tidskrævende?
  • Er det dyrt og svært at vedligeholde?

Alt dette og meget mere får du svar på her.

Anlægning af naturhave 

Her hos Martins Naturhaver anbefaler vi altid at du indledningsvis overvejer hvor stor en del af dine have du ønsker skal omdannes til naturhave. Vi har hjulpet mange kunder med anlægning af naturhave i Ringsted, Roskilde, Holbæk, Lejre og Nykøbing Sjælland samt andre nærliggende områder. Haverne kommer i mange forskellige størrelser og udformninger, faktisk er det kun fantasien, der sætter grænsen.

Overvej formålet med din have

Dernæst anbefaler vi at du overvejer hvilke egenskaber du ønsker haven skal bidrage med. Det kan eksempelvis være at du ønsker en naturhave som skaber de bedste vilkår for det vilde dyreliv. Her kan det være en ide at inkorporerer vådområder såsom søer, vandhuller m.m. Vådområder og højt græs skaber gode forudsætninger for at padder og frøer.

Ønsker du at i stedet en naturhave fyldt med farver og insekter har vi også stor erfaring med at anlægge naturhaver til netop dette formål. En sådan naturhave kan bestå af en masse vild flora og markblomster og andet natur som skaber gode forhold for vores insekter. I takt med at naturen i din have vokser vil flere og flere insekter også besøge haven, hvilket skaber en god grobund for at få en haven vokser og udvikler sig.

Vores erfaring med faget gør at vi kan anlægge og omlægge naturhaver, så det opfylder netop dine ønsker. Det kan være udfordrende at anlægge natur haver hvis man ikke har den store erfaring indenfor området. Til gengæld ved vi, at en færdig anlagt natur have, faktisk kræver minimal vedligeholdelse. Naturhaver trives bedst ved få lov følge naturens gang og blot være naturlig. Det kan være en omvæltning for nogle at skulle vænne sig til at ikke fjerne døde træer, trimme plænen og alt det gængse vedligeholdelse som man kender fra de helt almindelige haver.

Drømmer du om at få anlagt naturhave?

Hvis du går over drømmer om at få anlagt en naturhave, har vi ekspertisen til at anlægge en have der opfylder dine drømmer og ønsker. Vi stor erfaring med anlæg af vidt forskellige haver med fokus på biodiversitet, veteranisering og meget mere. Har du spørgsmål eller ønsker du et konkret tilbud? Så kontakt Martins Naturhaver27 57 60 73, eller over på mail på martinsnaturhaver@gmail.com. Ønsker du i stedet at vi kontakter dig, kan du udfylde kontaktformularen i bunden af siden.

Vælg lokale arter

Der er mange fordele ved at vælge de planter, træer og buske, der naturligt hører til i den danske natur. Ikke mindst fordi de lokale arter er tilpassede de vækstforhold og det dyreliv, der er i Danmark. Tilpasningen er sket over flere hundrede år, hvilket betyder, at fødekæder og vækst har fundet en naturlig balance. Det er den balance, du skal forsøge at genskabe i din naturhave.

Tag en tur rundt i dit lokalområde og se, hvad der vokser naturligt. Det giver et godt fingerpeg om, hvad der egner sig bedst til din have. Tag billeder af de planter eller træer, som du gerne vil have. Det gør det lettere at huske og researche videre, når du kommer hjem.

Spørg også gerne på din lokale planteskole, søg på nettet eller spørg en haverådgiver. Det hjælper, hvis du kan afgøre, hvilken type jordbund der er fremherskende i din have. Der er for eksempel stor forskel på, hvilken beplantning der egner sig til sandet eller meget fugtig jord.

Se på hvilke ukrudtsplanter, der dukker op. De kan ofte give et fingerpeg om, hvilken type vækstforhold du har i haven. Overvej også om der er nogle særlige insekter eller dyr, du ønsker at tiltrække, f.eks. sommerfugle eller bier.

Naturhave uden kaos

Måske har du ikke lyst til at hele haven er naturlig. Det kan let komme til at ligne kaos, hvis du ikke har en plan. Men du kan sagtens kombinere det vilde med det tæmmede. Der er faktisk fordele ved mosaikslåning. Det giver blandt andet bedre muligheder for de fugle, der leder efter orme og billeder i den lave plæne.

Overvej hvilke aktiviteter, der skal være plads til i haven og indret efter det. Måske skal børnene have plads til at spille bold, kroket eller lege på en plæne eller der skal være plads til hyggekroge og køkkenhave.

Tegn en tegning og tal sammen i familien om, hvad der vil gøre jer gladest. På den baggrund kan du bedre vurdere, hvor meget af haven der kan afsættes til en mere fri og naturlig beplantning. Det er altid en god ide at blive enige om ændringerne på forhånd, så alle bliver tilfredse med resultatet.

Det kan være meget smukt med kontraster. Det gælder både for farvespil, højden på beplantning, men også den forskel, der opstår, når en nyslået græsplæne støder op til en blomstereng eller et bed med mange blandede stauder.

Lav små slyngede stier rundt i haven. Det øger både den opfattede størrelse af haven og giver adgang til at nyde de forskelligartede områder i haven. Har du planer om en hyggekrog med ro og en god stol, så kan det være en god ide at placere den afskærmet i den naturlige del af haven. Her får du det fulde udbytte af dit arbejde med anlægningen af naturhaven.

Anlægning af naturhave på landet

Selvom du bor på landet, er det ikke givet, at naturen omkring dig har de bedste betingelser for biodiversitet. Landbrugsjord har store arealer med mono kultur, der gør det svært for det lokale dyre- og insektliv at overleve. Samtidig er der sket en ændret tilgang til levende hegn og bevarelse af høje træer omkring bygninger. Det har betydet færre levesteder og mindre plads til lokal flora og fauna. Det kan du være med til at ændre på i din egen have.

Her kan du skabe et frirum for de lokale dyr og planter, der er trængt af den industrielle tilgang til landbrug.