Går du og drømmer om en flot permahave? Permakulturhaver er blevet utrolig populært i nyere tid. Hos Martins Naturhaver har vi stor erfaring med anlægning af køkken- og permahaver i Ringsted, Roskilde, Holbæk og andre nærliggende områder som Lejre og Nykøbing Sjælland. Ønsker du en mere harmonisk have, så tøv ikke med at kontakte os og hør mere om dine muligheder i dag.

Hvad er en permahave?

Permakultur, stammer fra australien, hvor det blev udviklet i 80’érne, og handler om design til selvforsyning. Selvforsyningen handler om at være forsynet hele året rundt og for at hjælpe med det, anvendes der flerårige grøntsager, som ofte giver udbytte i det tidlige forår, før de kendte og klassiske enårige grøntsager er klar.

Der anvendes mange metoder i permakulturen, som permanent, jorddække, kvælstoffiksernde planter, permanente bede, hügelbede med træmasse inden i, urtespiral, skovhave med op til 9 lag spiselig vegetation, og så anvendes der husdyr til hjælp med at spise snegle og luge ukrudt.

Det er svært, på en enkel måde at forklare hvad permakultur er, men det handler om en bæredygtig livsstil, og ved at interessere sig for det, kan man gøre processer nemmere for sig selv end ved traditionel dyrkning og levevis.

Anlæg processen kan godt være hård.

Permakultur og køkkenhaven

I en permakulturhave etablerer man bede med træ og plantemasse inden under nogle hævede bede, altså en slags højbede. Bedene er velegnede til dyrkning af flerårige grøntsager og gør, at du ikke behøver at luge en masse omkring dine grøntsager.

Grøntsager har glæde af træmassen inde i bedene - både i tørre og våde perioder. Insekterne har glæde af de flerårige grøntsager og det har du også selv. Det er selvforsyning med høj produktivitet og dyrkningsstabilitet. Jorden i bedene binder meget kulstof, og ved at de dyrkes gravefrit, udleder de minimalt Co2. Ved almindelig drift af en køkkenhave vendes jorden mindst en gang om året og ved lugning. Hver gang du roder i jorden, så frigives der noget af den Co2, der ellers er bundet i den. Det kan du undgå ved at tilrettelægge din køkkenhave efter permakulturens principper.

Hvad kan du selv gøre?

Permakultur er egentlig et ret simpelt koncept og der er nogle helt enkle ting, du selv kan gøre i din egen have.

  • Brug det grønne køkkenaffald til kompost
  • Brug komposten som gødning i køkkenhaven og andre steder i haven, hvor du har brug for at berige jorden.
  • Plante flere frugttræer, frugtbuske, urter og flerårige grøntsager.
  • Hav en tønde stående til opsamling af regnvand, så du undgår at bruge vand fra hanen til at vande med.
  • Lad tagrenden sende regnvand fra taget ned i vandtønden – det øger mængden af opsamlet vand.
  • Sørg for at plante blomster og buske som de nyttige insekter naturligt bruger til føde og levesteder. Så kan du bekæmpe bladlus og andre skadedyr med naturens egne midler.
  • Læg afskårne grene og andet haveaffald et sted i haven, hvor det kan få lov til at forgå naturligt. Det skaber gode overvintringsmuligheder for mange insektarter, pindsvin og andre smådyr. Alternativt kan du bygge et rishegn, indrettet med grene, kviste, mos og potteskår.

Vælg flerårige grøntsager til din permakulturhave

Nogle af de mest populære flerårige grøntsager er varianter af spinatlignende planter, løg og kål. Får man fat i de rigtige sorter krydderurter, så kan de være utroligt hårdføre og vokse nærmest til størrelsen af en busk i nogle tilfælde. Det kan for eksempel være løvstikke, bronzefennikel og timian, der både er velkomne bidrag til madlavningen og er populære blandt insekter.

En favorit plante som rabarber kommer år efter år og kan bruges både i det salte og søde køkken. Hvis du gerne vil kombinere et traditionelt staudebed med et smukt bidrag til din madlavning.

Der er flere fordele ved at vælge flerårige grøntsager og urter. Dels skal du kun sætte planten én gang, dels indeholder de flerårige planter betydeligt flere næringsstoffer end tilsvarende etårige planter. Du får på alle måder mere for pengene på denne måde.

De fleste planteskoler har et udvalg af flerårige grøntsager. Men der findes også specialiserede gartnerier, hvor du kan finde lidt større ekspertise og et mere interessant udvalg af planter og buske.

Hør mere om permakultur, køkkenhave og permahave

Hvis du ønsker at oprette din egen permahave, men ikke ved, hvor du skal starte, kan vi med ekspertise i permakultur være det perfekte valg for dig. Vi kan hjælpe dig med alt fra planlægning af din have til implementering af permakultur teknikker. Vi kan også vejlede dig i, hvordan du kan opretholde og forbedre din permahave på lang sigt.

Hvis du ønsker at høre mere om hvordan vi kan hjælpe, er der flere måder at gøre det på. Du kan ringe til os direkte på vores telefonnummer 27 57 60 73, sende en mail til martinsnaturhaver@gmail.com eller udfylde vores kontaktformular på vores hjemmeside. Uanset hvad du vælger, vil du modtage professionel rådgivning og hjælp til at skabe din egen bæredygtige og produktive have.

Så tøv ikke med at kontakte os, hvis du ønsker at lære mere om denne spændende og givende praksis. Vi vil med glæde hjælpe dig med at realisere din drøm om at skabe en bæredygtig have og leve i harmoni med naturen.