Når du får besøg af Martins Naturhaver, får du ikke blot besøg af en mand med motorsav. Hos os får du en kyndig anlægsgartner som forstår og kender naturen. 

Et træ er ikke blot en stor plante. Særligt de hjemmehørende træer, spiller en vigtig rolle, i samspil med rigtig mange andre vilde arter i naturen, hvor en lang række er afhængige af bestemte træarter, levende, eller døde.
  
Vi vejleder altid om de bedste alternativer og muligheder for det pågældende træ. Vores DNA er at bevare træer og plante flere.

Træfældning

Der kan være gode grunde til at fælde træer og det tager vi hos Martins naturhaver os gerne af og har kompetencer og erfaring med en lang række komplicerede sager. Vi er uddannede og fuldt forsikrede.

Døende og døde træer er vigtige, for biodiversiteten, og det har alt sammen betydning for naturens kredsløb og økosystemer. I vores samfund med mange mennesker, veje og bygninger, bliver, syge, døende og døde træer, derfor ofte, risikotræer og giver derfor en god grund til at skulle fældes. Hvis de ikke er farlige, har de stor værdi at bevare for naturen.

Andre grunde kan være forekomster af ’ikke hjemmehørende arter’ som optager plads fra naturinitiativer og hjemmehørende arter. Træer kan også give skyggevirkninger, på steder som er uhensigtsmæssige.

Der kan være mange pladsforhold og træernes tilstand, som kan være årsag til forskellige valg af fældningsmetode. Vi klarer stort set det hele. Fældning ved rod, nedtagning i etaper, ved klatring, fra lift eller med lastbil.

Vi tager dialogen om bevaringsværdighed og i samarbejde finder vi frem til den bedste indsats metode og ydelser. Det kan også være vi kan finde en sjov og sikker måde at bevare hele eller dele af træet på.

Læs mere om træfældning her

Fældning af store træer

Vi er i stand til at håndtere de helt store træer og har erfaring med at rykke ud med det store grej om nødvendigt. Ofte vil vi råde til at bevare dem og vi fælder ikke fredede træer plus dem vi selv mener burde være fredede. Hvis vi vurdere med faglig sikkerhed at en beskæring er nok for træet ikke er farligt, er det det vi tilbyder.

Som før beskrevet er vi også bekendte med vores samfunds vilkår. Er der en stor bøg med rodfordærversvamp et befærdet sted, har vi heller ikke anden væsentlig løsning, end at fælde den. Når du henvender dig til Martins naturhaver deler vi gladelig ud af forslag til, hvordan du bedst bevare og anvender træet som dødt véd og vi kan hjælpe med at implementere det aftalte. 

Veteranisering

Klatremetoden er ofte en god hjælp til veteranisering af træer. Veteranisering er en kunstig efterligning af de skader naturen selv påføre træer. Hos Martins naturhaver er vi gode til at hjælpe med veteraniseringsindsatser, som hjælper økosystemer godt på vej.  
Som anlægsgartner og naturelskere har vi rådgivet og hjulpet mange danske haver med at bevare naturen igennem veteranisering og andre biodiverse tiltag. 
  
Hos naturstyrelsen har der i en årrække været fokus på veteranisering. 
Veteranisering går ud på at udvalgte skove og træer “bliver gjort gamle før tid”. Veteraniseringen kan udføres på mange måder, f.eks. ved at fjerne træets bark i en ring hele vejen rundt, tænde bål op ad træet eller ved at trætoppen beskæres. Det hele for at styrke antallet af arter inden for dyr, insekter og svampe. 
  
Den danske natur, såvel som den globale er i krise og ved at forkorte/fremskynde træets levetid bidrager du aktivt til at skabe levesteder for en lang række af både planter, dyr og svampe. Veteranisering går i alt sin enkelthed ud på at efterligne naturens naturlige gang. I den fri natur bliver træerne udsat for lynnedslag, sygdomme og generelt vind og vejr. Alle disse parametre gør at træet rådner og giver nye muligheder for at antallet af arter kan øges, imens træet lever, men også når det stadigvæk står op, efter det er helt dødt.

Veteranisering er selvfølgelig et kunstigt indgreb, udført af menneskehånd, men det foretages da mennesker i flere hundrede år har ryddet for meget op i gamle døende træer, hvilket har indskrænket antallet af bosteder for en lang række arter. Derfor foretages en kunstig aldringsproces på yngre træer. Der skal dog en lang række fagpersoner ind over når det er naturarealer, men hos dig vil vi hurtigt kunne komme med en vurdering af om der er potentiale for veteranisering på sikker vis.

Beskæring

Vi har rigtig stor erfaring med beskæring af træer, som bringer dem i balance, lysner kronen og tilpasser dem de omgivelser de står I. Hvis man spørger træet vil det ikke beskæres og har ikke brug en beskæring. Men nogle gange har vi brug for at et træ bliver beskåret af hensyn til os og vores ønsker i samliv med træerne, og så kan vi hjælpe dig.

Vi kan:

  • Skabe en harmonisk trækrone,
  • Lysne træet i kronen, så der lukkes mere lys igennem.
  • Tilpasse beskæringens omfang med hensyn til træets tolerance.
  • Sikre at arbejdet foregår med hensyn til omgivelserne.
  • Nedfirer de grene, som kan ødelægge materiel under sig.
  • Bygge kvashegn af grenene
  • Flishugge grenene.
  • Fuld forsikringsdækning

Vi giver vores anbefaling, lytter til dine ønsker og gør som du beslutter. Vi tager hele vejen igennem hensyn til at det er dit træ. Beskæringen foregår med hensyn til at beskadige træet mindst muligt og undgå at det medfører råd i modsætning til veteraniseringen, som går ud på at lave indgreb, som sætter aldringen af træet op i gear.

Beskæring er på skånsom vis at tilpasse et træ til et givent sted eller tilpasse det til sig selv. Ofte tager det for meget lys og ret ofte, kan vi få lys nok til ønsket, ved at beskære det frem for at fælde det eller topkappe det. 

Topkapning er at afkorte træet væsentligt i højde og det er sjældent en god ide, når det drejer sig om at bevare et træ sundt og levedygtigt. Vi går ind for at tynde i kronen og rette den til, så du får mere lys igennem kronen og lidt mere udenom. Så har du også skyggen fra træet på de rigtigt varme sommerdage, som vi får flere af i fremtiden.

Vidste du at trækronen og rodnettet er afstemt og tilpasset hinanden? Det betyder at hvis du afkorter et træ i toppen for at sikre at det ikke rammer dit hus, så sætter du samtidig træet i gang med at svække rodnettet tilsvarende med det du har fjernet i toppen.

Vi bliver ofte spurgt om ikke træet har brug får en beskæring. Nej det har det ikke! Vi mennesker har ønsker til at træerne opfører sig på bestemte måder. Træer kan ikke lide at blive beskåret, men de kan godt tåle det i varierende grad og vi ved hvordan. På den måde kan du få dine træer til at blive store og gamle i et bymiljø og kulturmiljø, hvor der ikke er plads og rum til at de udfolder sig helt som de selv vil. Og det er da dejligt.

Vi anbefaler at du beholder grenene som ris i et rishegn, eller alternativt som flis. Her kan vi også byde ind og hjælpe med opsætning af hegnet og hugge flis.

Bevaring

Hos Martins naturhaver elsker vi træer og vi går ind for at bevarer så mange som muligt. Særligt af den population som er mere end 200 år og af hjemmehørende arter. Dem er der ikke ret mange af fordi skovarealet i Danmark, da det var på sit laveste for omkring 200 år siden var på omkring 3 procent af landarealet. De har ofte naturlige skader og skaber stor værdi for rigtig mange arter. Dem har vi meget få af, fordi de normalt betragtes som grimme og står i vejen for samfundsudvikling. Heldigvis har vi nogle Ikoniske meget gamle træer, som Kongeegen i Jægerspris og Ambrosiusegen på Tåsinge, som vi kan bruge som rettesnor for bevaring.

Det står vores hjerte nært og har du ansvar for ældre træer, der skal tages stilling til, kan vi hjælpe dig. Har vi ikke selv den rette viden in house, så har vi et rigtig stærkt felt af eksterne konsulenter, som med stor sikkerhed kan svare på om de kan blive stående og hvad der skal gøres. Så kan vi udføre det bagefter.

Vidste du at der ofte er alt for langt imellem veterantræerne, så arter af dyr som har tilpasset sig evolutionært netop et døende træ som habitat, ikke altid har evnen til at flytte sig over de afstande, som der er mellem døende træer i nutidens landskab. Derfor går vi ind for bevaring af det guld vi har tilbage og at veteranisering yngre eksemplarer kunstigt som kan blive mellemstationer når afstandene er for store. Kan vi ikke løse spredningskorridorende med veteranisering af yngre træer, findes der heldigvis konstruerede alternativer.

For at opbygge en population af træer, som kan blive naturlige veterantræer i bymiljøer om flere hundrede år, er det godt at lægge en plan for besigtigelse af træerne og begynde den nødvendige beskæring tidligt og korrekt.

I sidste ende kan der være grunde til at konklusionen bliver fældning og det føre til emnet, bevaring af dødt véd.

Dødt véd

Véd er et andet ord for selve træmassen. Når træer er døde taler vi om dødt véd. En tredjedel af de arter som har skoven som habitat, er direkte knyttet til dødt véd. Det drejer sig om svampe, insekter og mindre dyr. Det betyder at, hvis du vil gøre noget godt for naturen, skal du ikke rydde op på traditionel vis efter fældning og beskæring. Træet skal selv gå i opløsning, hvor det er faldet som i naturen -, Og dog. Du må gerne flytte på det og anvende det så det er pænt og funktionelt, i en kulturel kontekst. Vi vil blot pioentere at dødt véd/træ er en del af et økosystem og ikke affald. Det kan være at du lægger stammer ud som siddepladser og er stammen stor nok kan der saves en bænk ind i den med ryglæn og ornamenter.

Stammer kan også graves ned med et stykke stående op og der kan bores insektgange ind i dem.

Grene kan bruges i ris hegn. Det er en udendørs rumdeler, med grene lagt imellem to rækker af stolper, som står parallelt. Det har også stor værdi at lægge en grenbunke et ugenert sted i haven, hvor pindsvinet kan søge ly til vinterdvalen.

Har du alligevel ikke plads til grenene, eller har du direkte brug for flis er det også en mulighed

Den anbefalede prioriteringsrækkefølge er:

  1. Lad træet blive stående og dø selv, hvis det ikke er sikkert.
  2. Gør så lidt som muligt, hvis det er til fare. Det kan være udvalgte grene skal tages af. 
  3. Lad 2 – 4 meter højstub stå hvis hele kronen skal fjernes. Der kan bores insektgange
  4. Behold grene og stammer til ovennævnteformål. 
  5. Flis nedbrydes hurtigere end grene, og vi prioriterer den langsomme nedbrydning i naturen. Flis kan være det praktiske og formålstjenlige valg.

Grundlæggende siger vi at stående dødt véd er bedre end liggende. Helst stående på egen rod. En nedgravet stamme er bedre end en som ligger. 

Vi hjælper gerne med rådgivning i valgprocessen.   

Flishugning

Flishugning, laver grenene til træchips. Flis er et materiale som kan anvendes til jorddække i bede, eller på større arealer som et værn mod overdrevet mudder og som stimateriale. Flishugning af grenene er en måde som komprimerer dem så de fylder mindre og kan bringes i anvendelse, også som dyrkning inden for permakultur. Som flis bliver træet omsat hurtigere til humus med frigivelse af næringsstoffer, end det gør som grene og stammer.

Vi tilbyder at flis hugge dine grene i forbindelse med at vi fælder eller beskære for dig. Nogle gange har vi også kørt materialet væk for kunder.

Stubfræsning

Hvis fældningen er sket for opførelse af bygning, skal stødet fjernes. Det kan ske ved stubfræsning. Vi tilbyder stubfræsning i sådanne tilfælde. Fældes træet uden stubben generer, anbefaler vi at lade stødet stå, til biodiversiteten. Hvis det er muligt så lad også helst et par meter stamme stå og bor gerne insekthuller i det. Vi rådgiver i hele kredsløbet.

Stubfræseren er en lille maskine, som er skånsom for omgivelserne og kan komme igennem de fleste havelåger. Den  køre hen til stødet og hakker den i stykker, med et  hjul monteret med en slags tænder. Stødet bliver til en slags flis blandet med muld. Med den metode skåner du omgivelserne, mere end ved at grave den op og du har ikke problemet med at håndtere et stort opgravet stød bagefter.

Læs mere om stubfræsning her