Her får du viden om 6 vigtige elementer, der har betydning, når du ønsker at anlægge en naturhave og/eller skabe grobund for større biodiveristet i haven.


1: Planter, som vores insekter i Danmark kan ernære sig ved (pollen)

Kodeordet er diversitet. Det betyder mange forskellige planter, så du kan tilbyde føde og skjul til mange arter i stedet for få. Sørg for, at der er blomstrende planter hele året. På den måde hjælper du insekterne til at overleve.

Læs mere om biodiversitet


2: Vand i haven (vandskål, sø, balje etc. med sten)

Der er mange gode grunde til at indrette med vand i din have. Det er med til at øge biodiversiteten i haven, når der er vand til at bo i og drikke af for havens insekter, dyr og fugle.

Inspiration til vand i haven


3: Haveaffald skal blive i haven (ukrudt, beskæring osv)

Gem haveaffaldet og læg det i en bunke, hvor det kan gå til på naturlig vis. Det skaber gemmesteder og liv til insekter og pindsvin. Find et godt sted i haven til haveaffaldet. Hvis du ikke bryder dig om at se på det, kan du vælge at skærme af.

Flere tips til haveaffald


4: Dødt træ i haven er vigtigt (danner hus og mad for insekter)

Dødt ved udgør levesteder for mange arter af dyr og svampe, og det har derfor stor betydning for biodiversiteten i haven. Ud over det hjælper svampe de levende planter med at formidle de rette næringsstoffer mellem hinanden - en slags underjordisk internet.

Om opstarten af en naturhave


5: Giftfri have (Utilsigtede konsekvenser med pesticider)

Stop med at bruge sprøjtemidler og anden gift til eksempelvis at dræbe ukrudt eller "skadedyr". Selvom du kun bruger det meget få steder, så har det afgørende betydning for den naturlige balance i din have.

Mere om naturhaver


6. Bevar gamle træer, eller så meget af dem som muligt. (de har den største værdi for dyr og insekter.)

Gamle træer er især gode for økosystemet i din have, da de danner hus og har den største værdi for dyr og insekter. Gamler træer kan give næring til biller og andre vigtige dyr for din haves biodiversitet.

Få rådgivning af en fagperson