Kodeordet er diversitet. Det betyder mange forskellige planter, så du kan tilbyde føde og skjul til mange arter i stedet for få. Sørg for, at der er blomstrende planter hele året. På den måde hjælper du insekterne til at overleve.

Her er en liste over nogle af de mest almindelige tidligt blomstrende planter, som insekterne holder af:

  • Krokus – sæt gerne lidt forskellige arter, så blomstringen er forskudt
  • Løgkarse er værtsplante for larver af aurora og kålsommerfugle
  • Følfod
  • Anemoner
  • Erantis
  • Påskeliljer og pinseliljer
  • Violer er værtsplante for perlemorssommerfuglene – vælg de vilde varianter
  • Mælkebøtter

Frugttræer og -buske tiltrækker også mange insekter. Om foråret blomstrer træer og buske fra april til maj og giver føde til de insekter, der skal bestøve de træer og buske, som vi gerne vil høste bær og frugt fra senere på året. Det er et smukt flor af hvide og lyserøde blomster, som både glæder synet og gavner høsten.

Vil du have et ekstra skud af vild natur i haven, så tag en tur ud til en grøftekant og se hvilke blomster, der i særlig grad har insekter svirrende omkring sig. I slutningen af maj, hvor hvidtjørn og vild kørvel blomstrer, ligger der et hvidt dække i både grøfter og markskel. Det kan man sagtens lade sig inspirere af.

Senere på året holder insekterne af bl.a.

  • Asters
  • Dahlia med åbne blomster
  • Vedbendblomster
  • Sankthansurt
  • Honningurt
  • Purpursolhat
  • Stolt kavaler

Har du ikke de store muligheder for ændringer i haven? Så beslut dig for hvilken type diversitet du vil fokusere på og vælg de planter, der egner sig bedst til netop de insekter eller fugle, du helst vil invitere ind i din have.

Insekter i stedet for gift

Plant insektvenlige planter i nærheden af de dele af haven, der er i særlig risiko for angreb af bladlus. Så tiltrækker du de insekter og nyttedyr, der spiser bladlusene for dig. På den måde undgår du at skulle bruge sprøjtemidler, samtidig med at du skaber rum for biodiversiteten.

Forberedelse ved valg af planter

Gå på planteskolen om foråret og efteråret og se, hvilke planter der er insekter omkring. Så ved du hvilke blomster, der sikrer insekter hele sæsonen. Det kan særligt være til hjælp, hvis du ikke er så havekyndig eller bare har lyst til at se, hvad der også findes. Tag en snak med personalet på haveskolen eller en haverådgiver og bliv klogere på, hvordan du kan sammensætte beplantningen i din have for størst mulig biodiversitet.

Køkkenhave med blomster

En nem løsning kan være at plante blomster mellem dine grøntsager. Det trækker insekter til, der kan være med til at holde skadedyr nede. Det er både pænt og gør det let lige at tage en lille buket med ind til bordet. Vælg evt. blomster, der kan spises, så du får et smukt drys til din mad.

Have i flere niveauer

Større diversitet i beplantningen betyder også størrelsesforskel i højden.

Brug bunddækkende planter nederst, stauder i forskellige højder, samt buske og træer. Kombiner evt. med ekstra redekasser, hvis du har et særligt ønske om flere fugle. Husk at vælge den rigtige type redekasse.

Stedsegrønne planter betyder gode gemmesteder for småfugle om vinteren. Det er fx buksbom eller andre tætte buske og hækplanter.

Vær forberedt på, at der kan gå noget tid inden din have har fundet sig til rette med de nye planter. Biodiversiteten opstår over tid, så der skal nok et par sæsoner til før du kan se forandringen fuldt ud. Tag det i etaper, hvis det virker som en stor mundfuld. Alt tæller og du skal nok komme til at kunne se fremskridt undervejs.

Græsplæner og biodiversitet

Jeg mener at et godt alternativ til vedligehold af den gængse græsplæne er at slå græsset 1-2 gange årligt og fjerne materialet. Herudove anbefaler jeg at så nogle stier og eventuelt opholdsområder regelmæssigt med almindelig maskine.

Slå det gerne med le omkring Skt. Hans og igen sidst på sommeren og fjern materialet. Du kan også nøjes med en enkelt gang sidst på sommeren - eller hvornår det passer dig.