Martin har biodiversitet i blodet, og dét, der startede med at være en interesse for at få mere natur og biodiversitet ind i private haver, har nu udviklet sig til en stor passion.

Martin er uddannet økologisk landmand og certificeret træfælder, og i 2021 skiftede han firmanavn fra Fabricius Træpleje til Martins Naturhaver - et firmanavn, der understøtter missionen om at gøre private haver og vores fælles natur lidt grønnere på den bæredygtige måde.

Med det økologiske gartneri i blodet fra barnsben med forældrene, har det nu taget en drejning til at fokusere i to temaer, permakultur og biodiversitet. Der er overlap, men perkultur har fødevare for øje, efter bæredygtige principper og biodiversitet er størst mulig artsrigdom, som igen er mest mulig natur, for naturens egen skyld.

Jeg voksede op med forældre der levede af at dyrke økologiske grøntsager. Det er en interessant erfaring at min far var en af pionererne inden for engroshandel af økologisk frugt og grønt, og for mig betød det, at jeg lærte, hvordan jeg dyrkede jordbær, rabarber, salat og lignende i en skala, hvor det skulle passes ved hjælp af markredskaber.

Jeg lærte derfor også i en tidlig alder, at økologi og bæredygtighed kan gå hånd i hånd – men økologi ser jeg ikke altid som lig med bæredygtigt i dag. Ø-mærket betyder at varerne er fri for pesticider og kunstgødning. Den linje passer godt ind i permakultur. I permakulturen er der en række ekstra bæredygtighedsprincipper, som gør den dyrknings metode mere interessant og bæredygtig, og samtidig kan det inkludere mere biodiversitet. Men som et andet ben, skal vi beskytte vores truede arter, reservere arealer frigivet til natur for naturens egen skyld, hvor artsrigdommen – biodiversiteten kan udfolde sig.

Kontakt mig, hvis du vil vide mere

Små afstikkere med mindsettet intakt

Som mange andre skulle jeg lige forsøge mig med et opgør med mine forældre, og derfor blev jeg som ung arbejdsmand på et konventionelt blomstergartneri. Efter en spændende og lærerig tid, blev det hurtigt ændret, og jeg blev uddannet økologisk landmand.

Allerede dengang ønskede jeg at købe min egen gård, og drømmen er intakt, selvom jeg for nu bor med min familie i et rækkehus med 100 m2 have.

Gennem årene har jeg både arbejdet i byggebranchen og i landbruget, og jeg har uddannet mig på pædagogseminariet, fordi jeg ønskede at lære, hvordan man kan indrette landbruget til at tjene et socialøkonomisk formål – og det lykkedes mig faktisk at få et job, der kombinerede pædagogik og landbrug.

Jeg måtte forlade arbejdsmarkedet med stress i en periode, og da det viste sig at være svært at komme tilbage til pædagogfaget, endte jeg hos en anlægsgartner. I perioden fik jeg blod på tanden, efter at starte mit eget, og med intet andet end nogle AMU-kurser inden for træfældning, skabte jeg Fabricius Træpleje, som har ageret springbræt til det, der i dag er min kernevirksomhed.

Drømmen om at forene passion og værdier med arbejdslivet er nu en realitet

Et birketræ i en parcelhushave, midt i græsplænen, midt i en baghave. Hele træet blev fjernet, grene flis hugget og flis taget med. Stødet blev fræset, jord lagt på og græsplænen blev nu fuldendt, uden forstyrrelse af birketræet. Jeg ved det, for jeg var selv medarbejder på den opgave. Jeg husker sagen så tydeligt, for her gik det rigtigt op for mig at noget var galt. Birketræet blev set som en forstyrrelse og noget der sviner og tager lys. Min intuition, viste mig at birketræet havde fortjent et andet syn.

Der måtte findes en anden havekultur, som ikke skader, eller måske ligefrem hjælper biodiversitetskrisen. Jeg blev opmærksom på veterantræer, rishegn og hvilken værdi det skaber for mange arter. Der vil ofte være biodiversitetsproblemer ved at fælde et træ og særligt at ”rydde pænt op” Det vil sige, fjerne materialet – her kommer rishegn og veterantræer ind i billedet.

Således blev Martins Naturhaver skabt, og jeg elsker, at jeg hver dag får lov at kombinere min passion for mennesker, natur og biodiversitet i mit arbejde. 

Kontakt mig, hvis du vil vide mere