Der er mange gode grunde til at indrette med vand i din have. Det er med til at øge biodiversiteten i haven, når der er vand til at bo i og drikke af for havens insekter, dyr og fugle.

Når du skal finde den rigtige løsning til din have, så overvej, hvad dine ønsker og behov er i forhold til den mængde arbejde du vil lægge i det. Har du lidt mere avancerede løsninger på tegnebrættet, så er det en god ide at tale med en haverådgiver for at få ekstra input og trække på andres erfaringer.

Den nemme løsning til mere vand i haven

Den letteste løsning er at finde en balje, som du kan sætte eller grave ned i haven. Jeg anbefaler altid at finde en gren, der kan fungere som "redningsplanke" for dyrene, så de kan komme op af vandet igen. Du kan hjælpe dyrene endnu mere, hvis du lægger nogle sten i bunden. Gerne store nok til at de stikker op af vandet. Her kan insekter holde til og varme sig på stenene samtidig med, at det er let for dem at drikke vand.

Du kan sagtens bruge en udtjent vaskebalje eller skål. Det behøver ikke at være en smuk løsning, og i bæredygtighedens navn kan du vælge at bruge noget, der ellers skulle have være smidt ud. Det vigtigste er, at baljen er tæt.

Grøfter – en smuk klimasikring

Der er ikke noget som en smuk grøftekant med blomster og summende insektliv. Har du en fugtig have, så kan en grøft fungere rigtig godt som både blomsterbed og klimasikring.

Klimasikring i haven beskytter ikke bare haven selv, men også husets fundament. Især hvis huset ligger lavt, for eksempel for foden af en bakke eller i nærheden af en å eller sø, der har risiko for at gå over sine bredder ved stærk regn. Skybrud er desværre blevet mere almindelige de senere år, så hvorfor ikke afhjælpe problemet på en kreativ måde? Grøften vil stadig være smuk, selvom den ikke er fyldt med vand.

Når du vælger planter til grøftekanten, så skal du vælge robuste planter, der kan tåle at stå i vand. Har du fugtige jordområder i nærheden af haven, så kan planterne sikkert også tåle længere perioder uden regn. Orientér dig i lokalområdet og vælg en løsning, der er holdbar.